You are not logged in. Your shopping cart is empty Your shopping cart is empty.
WHAT ARE YOU LOOKING FOR?
Home
Assortment
Photo gallery
Trees - and Plants wizard
For Green Companies
Opening hours
Contact
Conditions
Log in
INFO
Growballs
OfferOnline
Discount
SERVICE
Delivery
HELP
Help with searching
Sitemap
De beste planttijd

Hieronder een schema wat de beste poottijd is, met daar achter een rapportcijfer, dat aangeeft in welke maanden het beste gepoot kan worden. Onze ervaring leert, wanneer we de minste klanten/particulieren zien, het DE ALLERMOOISTE TIJD IS OM TE POTEN. Hierover ontstaat veel verwarring. Dit beeld ontstaat ook, omdat er verschillende kwekerijen allerlei dingen roepen.

We moeten duidelijk onderscheid maken tussen wortelgoed en groeikluit (of potgekweekt). Wortelgoed kan maar op een bepaalde tijd van het jaar gepoot worden, zolang het blad er niet aanzit. Groeikluit (of potgekweekt) kan wel het hele jaar gepoot worden. groeikluit (of potgekweekt) is altijd beter dan wortelgoed. Het callingsproces (zie uitleg onderaan. Lees dit eerst door) is dan al gebeurd en de boom en daardoor heeft de boom een veel mooiere en betere start.

Omdat het plantseizoen begint vanaf oktober, beginnen we het overzicht ook met deze maand.

 
Augustus 
Wortelgoed Rapportcijfer: 1  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 9 
Het is niet verstandig om nu wortelgoed te poten; de risico’s zijn te groot...   sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroom-remming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. Normaal gesproken is dat geen probleem deze maand.

callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

aanzakken van het plantgat: Omdat het al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot), is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen

doorgroei: Deze bomen staan volop te groeien bij ons. Deze poot-tijd krijgt een hoog rapportcijfer, omdat de verse groeikluiten (of potgekweekt) ook weer zijn doorworteld. En u profiteert ook van de maximale groei d.m.v. het meeste licht voor de langste dag (21 juni). De plantenwereld reageert op licht en warmte en alle tuinplanten groeien het sterkst (70% van hun totale groei ) van het vroege voorjaar t/m half juli ; daarna worden de dagen korter en gaan de meeste planten zich al weer voorberiiden op aankomende winter. De bomen en struiken gaan dan energie steken in andere dingen dan groeien..

 • In deze maand zijn er mensen die beweren dat poten niet meer kan…!!! DIT IS EEN VAN DE GROOTSTE MISVERSTANDEN DIE WIJ REGELMATIG HOREN: DAT JE IN DE ZOMERMAANDEN NIET KAN POTEN….!!!!! Je hoeft geen groene vingers te hebben om na te gaan dat een boom/struik die gepoot is in mei/ aug. veel beter vast gegroeid is voor de winter, dan wanneer u hem in oktober poot. Opmerking: er zijn nogal wat kwekerijen die adviseren om pas in het najaar te poten. ONZIN… !!!!! Dat zijn vaak ondernemers die zelf geen groeikluit (of potgekweekt) hebben of kunnen leveren. Maar voor bomen in pot of groeikluit is dit de mooiste tijd van het jaar ( zie rapportcijfer). Ook de opmerking: “ Maar je moet nu veel water geven ” is complete onzin. Had u de boom in febr. t/m april aangeschaft, dan moet u zeker de hele zomer water geven. Inderdaad, u moet de sproeier nu drie minuten langer laten draaien. Of i.p.v 10 liter water geven, nu 15 liter geven (vooral bij de opstart). Bomen die in deze tijd met groeikluit gepoot worden, hebben nog geen één procent uitval….!!!!
 •  
  September 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 2  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 8,5 
  Het is niet verstandig om nu wortelgoed te poten: de risico’s zijn te groot. Op professioneel niveau wordt wel eens wat gedaan, maar dan eind september. U moet dan heel goed weten wat u doet.   sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroom-remming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. In deze maand profiteert u daar dus minder van dan de zomermaanden, tenzij september nog een heel warme maand is. De boom/struik maakt wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar.

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat het al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot), is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen.

  doorgroei: Begin september kan het nog behoorlijk warm zijn. Het voordeel daarvan is, dat hij net nog even voor de winter zit en vastgroeit. Liever zien wij dat zo’n boom in de maanden mei, juni, juli en aug. gepoot is. De reden is dat dan de boom of struik veel beter is vastgegroeid voor de winter en dus ook veel sterker de winter ingaat. DIT IS EEN VAN DE GROOTSTE MISVERSTANDEN DIE WIJ REGELMATIG HOREN: DAT JE IN DE ZOMERMAANDEN NIET KAN POTEN….!!!!! Je hoeft geen groene vingers te hebben om na te gaan dat een boom/struik die gepoot is in juli veel beter vast gegroeid is dan wanneer u hem in oktober poot. Opmerking: er zijn heel wat kwekerijen die u adviseren om pas in het najaar te poten. ONZIN… !!!!! Dat zijn vaak ondernemers die zelf geen groeikluit (of potgekweekt) hebben of kunnen leveren.

 • Als u toch in deze tijd poot, is de kans van slagen is net weer wat groter dan bij wortelgoed. Bovendien zult u een behoorlijk groeivoorsprong hebben in het voorjaar, omdat het callingsproces (zie onderaan de pagina) wordt overgeslagen. Klanten klagen nog wel eens dat een boom als wortelgoed het eerste jaar maar heel weinig blad heeft. Dat komt zuiver en alleen, omdat hij het eerste jaar zijn wortelgestel moet herstellen (opnieuw haarwortels maken) en daar hebben bomen/heesters in groeikluit (of potgekweekt) geen last van. Die hebben al haarwortels.
 •  
  Oktober 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 6  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 8,5 
  sapstroom: Het allerbeste is om te wachten tot na de eerste strenge nachtvorsten. Dat is het moment waarop de sapstroom 100% stilstaat en dus ook het perfecte moment om te rooien en te verplanten. Vaak zijn die nachtvorsten in oktober nog niet geweest en zit er nog wel eens wat blad aan de boom. Het is per soort afhankelijk wat er wel of wat er nog niet gerooid en gepoot kan worden. Ook de maat is heel bepalend. Daarvoor heeft november vaak de voorkeur. Als we besluiten oktober te beginnen, dan is dat vaak eind oktober, zodat de voorwaarden hetzelfde zijn als in november.

  callingsproces: Als die voorwaarden er zijn, zoals hierboven genoemd, dan is het een heel mooie tijd om te poten: het callingsproces (zie onderaan de pagina) kan voor 100% plaatsvinden. Als u een kwalitatief goede boom aan krijgt geleverd, gaat deze het bijna altijd doen (buiten de bijzondere omstandigheden en uiteraard goed gepoot).

  aanzakken van het plantgat: De grond waar u de boom inzet, kan heel mooi rond de wortels zakken. Dit geldt vooral als u de boom in de klei zet. Bij het terug scheppen van de klei in het plantgat zit er best veel lucht tussen. Dat heeft nu mooi de tijd om aan te zakken. Het aanzakken van de grond heeft ruim de tijd om plaats te vinden voor aankomende voorjaar. Dit effect is het beste als u poot in okt. t/m jan/feb.

  doorgroei: De hierboven genoemde voorwaarden zorgen voor een goede start in het voorjaar. Het is wel zo dat het eerste jaar de boom tijd nodig heeft om zijn wortelgestel te herstellen. Hij zal nooit zo goed gaan doorgroeien als een doorwortelde groeikluit (of potgekweekt).
    sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en niet gerooid hoeft te worden (omdat hij kant en klaar staat) heeft u geen last van sapstroomremming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2-4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. In deze maand profiteert u daar dus niet van (tenzij oktober nog een heel warme maand is) De boom/struik maakt wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar.

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is dit kwalitatief altijd beter dan wortelgoed

  aanzakken van het plantgat: Omdat de boom/struik al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot) is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen.

  doorgroei: Begin oktober kan het nog behoorlijk warm zijn. Het voordeel daarvan zou zijn dat de boom/struik zich nog net even voor de winter vastgroeit. Liever zien wij dat de boom/struik in de maanden juni, juli aug., en sept. gepoot is om de reden dat hij dan nog veel beter vast gegroeid is voor de winter en dus ook veel sterker de winter in gaat. DIT IS EEN VAN DE GROOTSTE MISVERSTANDEN DIE WIJ REGELMATIG HOREN DAT JE IN DE ZOMER MAAANDEN NIET KAN POTEN!!! Je hoeft geen groene vingers te hebben om na te gaan dat een gepote boom/struik in juli veel beter vastgegroeid is dan wanneer u hem in oktober poot. Opmerking: er zijn heel veel kwekerijen die u adviseren dan pas in het najaar te poten ONZIN!!! Dat zijn vaak ondernemers die zelf geen groeikluit (of potgekweekt) hebben of kunnen leveren.

 • Als u toch in deze tijd poot, is de kans van slagen net weer wat groter dan bij wortelgoed en u zult een behoorlijk groeivoorsprong hebben in het voorjaar, omdat het callingsproces (zie onderaan de pagina) wordt overgeslagen. Klanten klagen nog wel eens dat een boom als wortelgoed het eerste jaar maar heel weinig blad heeft. Dat komt puur omdat hij het eerste jaar zijn wortelgestel moet herstellen (opnieuw haarwortels maken) en daar hebben bomen/heesters in groeikluit (of potgekweekt) geen last van. Die hebben al haarwortels.
 •  
  November 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 7,5  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 8 
  sapstroom: Het allerbeste is om te wachten na de eerste strenge nachtvorsten. Dat is het moment waarop de sapstroom 100% stilstaat en dus ook het perfecte moment is om te rooien en te verplanten. Vaak zijn die nachtvorsten in oktober nog niet geweest en zit en nog wel eens wat blad aan de boom. Daarvoor heeft november vaak de voorkeur boven alle andere maanden van het jaar, hoewel de maanden dec./jan. en soms ook feb. de stilstand van de sapstroom gelijk is aan die van nov.

  callingsproces: Het callingsproces (zie onderaan de pagina) kan voor 100% plaatsvinden. Als u een kwalitatief goede boom aan krijgt geleverd, gaat deze het bijna altijd doen (buiten de bijzondere omstandigheden en uiteraard goed gepoot) Het callingsproces is weer wat langer dan in de maanden dec. t/m april. Daarom krijgt de maand november weer meer de voorkeur dan de ander maanden. aanzakken van het plantgat: De grond waar u de boom inzet, kan heel mooi rond de wortels zakken. Dit geldt vooral als u de boom in de klei zet. Bij het terug scheppen van de klei in het plantgat zit er best veel lucht tussen; dat heeft nu mooi de tijd om aan te zakken. Het aanzakken van de grond heeft ruim de tijd om plaats te vinden voor aankomende voorjaar. Dit effect is het beste als u poot in okt. t/m jan/feb., met dien verstande: hoe eerder, hoe beter.

  doorgroei: de bovengenoemde voorwaarden zorgen voor een goede start in het voorjaar. Het is wel zo, dat hij het eerste jaar nodig heeft om zijn wortelgestel te herstellen en nooit zo goed zal gaan doorgroeien als een doorwortelde groeikluit (of potgekweekt).
    sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroomremming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een perioden van 2-4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. In de wintermaanden profiteert u daar dus niet van.
  De boom/struik maakt wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar.

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat de boom/struik al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot) is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen.

  doorgroei: Liever zien wij dat zo’n boom in de maanden juni, juli, aug., en sept. gepoot is, omdat hij dan nog veel beter is vastgegroeid voor de winter en dus ook veel sterker de winter in gaat. DIT IS EEN VAN DE GROOTSTE MISVERSTANDEN DIE WIJ REGELMATIG HOREN: DAT JE IN DE ZOMERMAANDEN NIET KAN POTEN!!! Je hoeft geen groene vingers te hebben om na te gaan dat een boom/struik die gepoot is in juli veel beter vastgegroeid is dan wanneer u hem in oktober poot. Opmerking: er zijn een heel veel kwekerijen die adviseren: u kunt pas in het najaar poten. ONZIN!!! Dat zijn vaak de ondernemers die zelf geen groeikluit (of potgekweekt) hebben of kunnen leveren.
  Als u toch in deze tijd poot, is de kans van slagen net weer wat groter dan bij wortelgoed en u zult een behoorlijke groeivoorsprong hebben in het voorjaar, omdat het callingsproces (zie onderaan de pagina) wordt overgeslagen. Klanten klagen nog wel eens dat een boom als wortelgoed het eerste jaar maar heel weinig blad heeft. Dat komt zuiver en alleen, omdat hij het eerste jaar zijn wortelgestel moet herstellen (opnieuw haarwortels maken) en daar hebben bomen/heesters in groeikluit (of potgekweekt) geen last van. Die hebben al haarwortels.
   
  December 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 7  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 8 
  sapstroom: Dit is het moment dat de sapstroom 100% stilstaat en dus ook het perfecte moment is om te rooien en te verplanten. Daarvoor heeft november vaak de voorkeur boven alle andere maanden van het jaar, hoewel de maanden dec., jan. en soms ook febr. de stilstand van de sapstroom gelijk is aan die van nov.

  callingsproces: Het callingsproces (zie onderaan de pagina) kan voor 100% plaatsvinden. Als u een kwalitatief goede boom aan krijgt geleverd, gaat deze het bijna altijd doen ( buiten de bijzondere omstandigheden en uiteraard goed gepoot) Het callingsproces is weer wat langer dan in de maanden jan. t/m april. Daarom is de maand december de beste maand, op november na (ze zijn bijna gelijk).

  aanzakken van het plantgat: De grond waar u de boom inzet, kan heel mooi rond de wortels zakken. Dit geldt vooral als u de boom in de klei zet. Bij het terugscheppen van de klei in het plantgat, zit er best veel lucht tussen. Dat heeft nu mooi de tijd om aan te zakken. Het aanzakken van de grond heeft ruim de tijd om plaats te vinden voor aankomende voorjaar. Dit effect is het beste als u poot in okt t/m jan/febr. met dien verstande: hoe eerder, hoe beter.

  doorgroei: de hier bovengenoemde voorwaarden zorgen voor een goede start in het voorjaar. Het is wel zo dat hij het eerste jaar nodig heeft om zijn wortelgestel te herstellen en zou nooit zo goed gaan doorgroeien als een doorwortelde groeikluit (of pot gekweekt).
    sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroomremming, zoals grnoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. In de wintermaanden profiteert u daar dus niet van. De boom/struik maakt wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar.

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat hij al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot) is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen.

  doorgroei: Liever zien wij dat zo’n boom in de maanden juni, juli, aug en sept. gepoot is. De reden is dat hij dan nog veel beter is vastgegroeid voor de winter en dus ook veel sterker de winter in gaat. DIT IS EEN VAN DE GROOTSTE MISVERSTANDEN DIE WIJ REGELMATIG HOREN: DAT JE IN DE ZOMERMAANDEN NIET KAN POTEN….!!!!! Je hoeft geen groene vingers te hebben om na te gaan, dat een boom/struik die gepoot is in juli veel beter vastgegroeid is, dan wanneer u hem in oktober poot. Opmerking: er zijn een heel veel kwekerijen die u adviseren dat pas in het najaar doen. ONZIN… !!!!! Dat zijn vaak de ondernemers die zelf geen groeikluit (of potgekweekt) hebben of kunnen leveren.

 • Als u toch in deze tijd poot is de kans van slagen is net weer wat groter dan bij wortelgoed en u zult een behoorlijke groeivoorsprong hebben in het voorjaar, omdat het callingsprocens (zie onderaan de pagina) wordt overgeslagen. Klanten klagen nog wel eens dat een boom als wortelgoed het eerste jaar maar heel weinig blad heeft. Dat komt zuiver en alleen, omdat hij het eerste jaar zijn wortelgestel moet herstellen (opnieuw haarwortels maken) en daar hebben bomen/heesters in groeikluit (of potgekweekt) geen last van. Die hebben al haarwortels.
 •  
  Januari 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 7  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 8 
  sapstroom: Dit is het moment dat de sapstroom 100% stilstaat en dus ook het perfecte moment is om te rooien en te verplanten. Daarvoor heeft november vaak de voorkeur boven alle andere maanden van het jaar, hoewel de maanden dec., jan en soms ook febr. de stilstand van de sapstroom gelijk is aan die van nov.

  callingsproces: Het callingsproces (zie onderaan de pagina) kan voor 100% plaatsvinden. Als u een kwalitatief goede boom aan krijgt geleverd, gaat deze het bijna altijd doen (buiten de bijzondere omstandigheden en uiteraard goed gepoot) Het callingsproces is weer wat langer dan in de maanden febr. t/m april. Daarom is de maand jan. weer beter dan febr. Maar deze maand wint het niet van de maanden nov. en dec., hoewel de verschillen nog niet heel groot zijn De professionele boomkwekerij begint nu al iets groeiverlies te krijgen als ze opnieuw een perceel aanpoten ( vooral eind januari ), maar het is te verwaarlozen voor u als particulier.

  aanzakken van het plantgat: De grond waar u de boom inzet, kan heel mooi rond de wortels zakken. Dit geld t vooral als u de boom in de klei zet. Bij het terugscheppen van de klei in het plantgat zit er best veel lucht tussen. Dat heeft nu mooi de tijd om aan te zakken. Het aanzakken van de grond heeft ruim de tijd om plaats te vinden voor aankomende voorjaar. Dit effect is het beste als u poot in okt. t/m jan/febr., met dien verstande: hoe eerder, hoe beter. De maand januari krijgt hier zeker nog een hoog rapportcijfer voor, maar het haalt niet helemaal bij november en december.

  doorgroei: de hier bovengenoemde voorwaarden zorgen voor een goede start in het voorjaar. Het is wel zo dat hij het eerste jaar nodig heeft om zijn wortelgestel te herstellen en nooit zo goed zal gaan doorgroeien als een doorwortelde groeikluit (of pot gekweekt). Als u nu een boom in november zou poten en één in januari, ziet u dat de in november gepote boom één à twee weken eerder uitloopt, maar dat is voor u als particulier is te verwaarlozen.
    sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroom-remming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. In de wintermaanden profiteert u daar dus niet van. De boom/struik maakt wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar. De voorzomermaanden krijgen daarom een net iets hoger rapportcijfer (vanaf half april t/m half augustus).

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat het al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot) is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen
  doorgroei: Omdat de bovengenoemde voorwaarden zo optimaal zijn, maakt de boom/struik wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar. U maakt optimaal gebruik van het aankomende groeiseizoen. Klanten klagen nog wel eens dat, zodra ze wortelgoed poten, de boom het eerste jaar
   
  Februari 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 6,5  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 8,5 
  sapstroom: Dit is het moment dat de sapstroom nog 100% stil kan staan (hangt van het weer af) en dus ook het perfecte moment is om te rooien en te verplanten. Eigenlijk heeft november vaak de voorkeur boven alle andere maanden van het jaar, hoewel de maanden dec., jan. en soms ook febr. de stilstand van de sapstroom gelijk is aan die van nov. Is het al warm weer, dan gaan sommige bomen en stuiken al wat dikkere knoppen maken. Daar heeft de boom/struik al wat vocht voor nodig en is de stilstand niet meer 100%, maar 90%.

  callingsproces: Het callingsproces (zie onderaan de pagina) kan voor 90 % plaatsvinden. Als u een kwalitatief goede boom aan krijgt geleverd, gaat deze het vaak doen (buiten de bijzondere omstandigheden en uiteraard goed gepoot) Het callingsproces is weer wat korter dan in de maanden nov. t/m jan., hoewel de verschillen nog niet heel groot zijn (uitgaande dat het geen heel warme maand is). De professionele boomkwekerij begint nu al iets groeiverlies te krijgen, als ze opnieuw een perceel aanpoten ( vooral eind februari ).

  aanzakken van het plantgat: De grond waar u de boom inzet, kan heel mooi rond de wortels zakken. Dit geldt vooral als u de boom in de klei zet. Bij het terugscheppen van de klei in het plantgat zit er best veel lucht tussen. Dat heeft nu mooi de tijd om aan te zakken. Het aanzakken van de grond heeft ruim de tijd om plaats te vinden voor aankomende voorjaar. Dit effect is het beste als u poot in okt. t/m jan/febr. met dien verstande: hoe eerder, hoe beter. De maand januari krijgt hier zeker nog een hoog rapportcijfer voor, maar het haalt niet helemaal bij november en december.

  doorgroei: de hier bovengenoemde voorwaarden zorgen voor een goede start in het voorjaar. Het is wel zo, dat hij het eerste jaar nodig heeft om zijn wortelgestel te herstellen en nooit zo goed zal gaan doorgroeien als een doorwortelde groeikluit (of pot gekweekt). Als u nu een boom in november zou poten en één in januari, dan ziet u dat de in november gepote boom één à twee weken eerder uitloopt, maar dat is voor u als particulier te verwaarlozen.
    sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroomremming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een perioden van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. In de wintermaanden profiteert u daar dus niet van. De boom/struik maakt wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar. De voorzomermaanden krijgen daarom een net iets hoger rapportcijfer (vanaf half april t/m half augustus).

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat het al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot) is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen

  doorgroei: Omdat de voorwaarden van de genoemde punten hierboven zo optimaal zijn, maakt de boom/struik wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar en u optimaal gebruik maakt van het aankomende groeiseizoen.
   
  Maart 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 5,5  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 9 
  sapstroom: Vooral als het warm weer is, kunnen er problemen ontstaan. Bij hogere tempraturen komt de sapstroom al enigszins op gang. Bijvoorbeeld al bij het aanzwellen van knoppen (daar heeft de boom al behoorlijk wat vocht voor nodig ). Op het moment dat een boom net gerooid is en het callingsproces nog niet aan de gang is, kan hij heel moeilijk vocht opnemen.

  callingsproces: Het callingsproces (zie onderaan de pagina) kan voor 70 % plaatsvinden. Het opnemen van water wordt al moeilijker. Op verzorging en water geven komt nu erg nauwkeurig aan.

  aanzakken van het plantgat: De grond waar u de boom inzet, kan niet heel mooi meer rond de wortels zakken. Dit geldt vooral als u de boom in de klei zet. Bij het terug scheppen van de klei in het plantgat zit er best veel lucht tussen en daardoor kan de grond niet optimaal rond de wortels aanzakken. Dit effect is het beste als u poot in okt. t/m jan/febr., met dien verstande: hoe eerder, hoe beter. Maart is dus niet de ideale tijd voor het aanzakken van de grond.

  doorgroei: Deze planttijd krijgt ook maar een laag rapportcijfer. Vooral als het warm weer is, kunnen er problemen ontstaan. Bij hogere tempraturen komt de sapstroom al enigszins op gang. Bijvoorbeeld al bij het aanzwellen van knoppen (daar heeft de boom al behoorlijk wat vocht voor nodig ). Op het moment dat een boom net gerooid is en het callingsproces nog niet aan de gang is, kan hij heel moeilijk vocht opnemen. Wij werken met 100% groeigarantie en dit is de maand waarin de meeste uitval is. Alle boven genoemde punten zijn eigenlijk niet het juiste uitgangspunt.

 • Opmerking: Bomen nu poten gebeurt erg veel. Maar…… op het aanplanten en water geven komt nu extra nauwkeurig aan …..!!!!
 •   sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroom-remming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. In de wintermaanden profiteert u daar dus niet van de boom/struik, maar hij heeft wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar. De voorzomermaanden krijgen daarom een net iets hoger rapportcijfer (vanaf half april t/m half augustus). Maart kan du s ook bij de topmaanden horen (afhankelijk van het weer}.

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat het al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot) is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen.

  doorgroei: Omdat de voorwaarden van de genoemde punten hierboven zo optimaal zijn, maakt de boom/struik wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar en u optimaal gebruik maakt van het aankomende groeiseizoen.
   
  April 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 5  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 9,5 
  sapstroom: Vooral als het warm weer is, kunnen er problemen ontstaan. Bij hogere temperaturen komt de sapstroom al enigszins op gang. Bijvoorbeeld al bij het aanzwellen van knoppen (daar heeft de boom al behoorlijk wat vocht voor nodig ).Sommige bomen hebben al blad. Op het moment dat een boom net gerooid is en het callingsproces nog niet aan de gang is, kan hij heel moeilijk vocht opnemen.

  callingsproces: Het callingsproces (zie onderaan de pagina) kan voor 60 % plaatsvinden. Het opnemen van water wordt al moeilijker. Op verzorging en water geven komt nu erg nauwkeurig aan.

  aanzakken van het plantgat: De grond waar u de boom inzet, kan niet heel mooi meer rond de wortels zakken. Dit geldt vooral als u de boom in de klei zet. Bij het terug scheppen van de klei in het plantgat zit er best veel lucht tussen en kan de grond niet optimaal rond de wortels aanzakken. Dit effect is het beste als u poot in okt t/m jan/febr. met dien verstande: hoe eerder, hoe beter. April is dus niet de ideale tijd voor het aanzakken van de grond.

  doorgroei: Deze planttijd krijgt nog een lager rapportcijfer dan maart. Vooral als het warm weer is, kunnen er echt problemen ontstaan. Bij hogere temperaturen komt de sapstroom al behoorlijk op gang. Bijvoorbeeld al bij het aanzwellen van knoppen en het net iets uitlopen van de bladeren (daar heeft de boom al behoorlijk wat vocht voor nodig ). Op het moment dat een boom net gerooid is en het callingsproces nog niet aan de gang is, kan hij heel moeilijk vocht opnemen. Wij werken met 100% groeigarantie en vaak vanaf 1 t/m 30 april geven wij GEEN garantie meer op wortelgoed (die datum is afhankelijk van de temperaturen en die verschillen per jaar ). Als u geen groene vingers heeft, is het verstandig om over te stappen op groeikluiten. Heeft u wel groene vingers, dan kan dit nog wel, maar dan weet u ook heel goed waar u op moet letten….!!!!

  Opmerking: Bomen nu poten gebeurt nog wel. Maar…… op het aanplanten en water geven komt het nu extra, extra nauwkeurig aan…..!!!!
    sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroom-remming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. In de wintermaanden profiteert u daar dus niet van de boom/struik, maar de boom heeft wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar. De voorzomermaanden samen met de zomermaanden krijgen daarom een net iets hoger rapportcijfer (vanaf half april t/m half augustus). April is dus afhankelijk van het weer.

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat het al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot) is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen.

  doorgroei: Omdat de voorwaarden van de genoemde punten hierboven zo optimaal zijn, maakt de boom/struik wel een heel mooie snelle doorstart, zodra het weer warm wordt in het voorjaar en u optimaal gebruik maakt van het aankomende groeiseizoen.
   
  Mei 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 3  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 10 
  Het is niet verstandig om nu wortelgoed te poten; de risico’s zijn te groot...   sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroom-remming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. Normaal gesproken is dat geen probleem deze maand.

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat het al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot) is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen.

  doorgroei: Deze bomen staan volop te groeien bij ons. Deze poot-tijd krijgt een hoog rapportcijfer vooral eind mei richting juni dan zijn er de verse groeikluiten (of potgekweekt) ook weer doorworteld. En u profiteert ook van de maximale groei d.m.v. het meeste licht voor de langste dag (21 juni). De plantenwereld reageert op licht en warmte en alle tuinplanten groeien het sterkst (70% van hun totale groei ) van het vroege voorjaar t/m half juli ; daarna worden de dagen korter en gaan de meeste planten zich al weer voorbereiden op aankomende winter. De bomen en struiken gaan dan energie steken in andere dingen dan groeien...

 • In deze maand zijn er al mensen die beweren: poten kan niet meer…!!! DIT IS EEN VAN DE GROOTSTE MISVERSTANDEN DIE WIJ REGELMATIG HOREN: DAT JE IN DE ZOMERMAANDEN NIET KAN POTEN….!!!!! Je hoeft geen groene vingers te hebben om na te gaan dat een boom/struik die gepoot is in mei/aug. veel vaster gegroeid is voor de winter dan waneer u hem in oktober poot. Opmerking : er zijn nogal wat kwekerijen die u adviseren pas in het najaar te poten. ONZIN… !!!!! Dat zijn vaak ondernemers die zelf geen groeikluit (of potgekweekt) hebben of kunnen leveren. Maar voor bomen in pot of groeiklui is dit de mooiste tijd van het jaar (zie rapportcijfer).
 •  
  Juni 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 1  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 10 
  Het is niet verstandig om nu wortelgoed te poten; de risico’s zijn te groot...   sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroom-remming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. Normaal gesproken is dat geen probleem deze maand.

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat het al een goed doorwortelde kluit heeft, (of doorgewortelde pot) is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen.

  doorgroei: Deze bomen staan volop te groeien bij ons. Deze poot-tijd krijgt een hoog rapportcijfer, omdat de verse groeikluiten (of potgekweekt) ook weer zijn doorworteld. En u profiteert ook van de maximale groei d.m.v het meeste licht voor de langste dag (21 juni). De plantenwereld reageert op licht en warmte en alle tuinplanten groeien het sterkst (70% van hun totale groei ) van het vroege voorjaar t/m half juli ; daarna worden de dagen korter en gaan de meeste planten zich al weer voorbereiden op aankomende winter. De bomen en struiken gaan dan energie steken in andere dingen dan groeien..

 • Veel mensen denken dat er in deze maand niet meer gepoot kan worden.!!! DIT IS EEN VAN DE GROOTSTE MISVERSTANDEN DIE WIJ REGELMATIG HOREN: DAT JE IN DE ZOMERMAANDEN NIET KAN POTEN….!!!!! Je hoeft geen groene vingers te hebben om na te gaan dat een boom/struik die gepoot is in mei/ aug. veel beter vast gegroeid is voor de winter dan wanneer u hem in oktober poot. Opmerking: er zijn heel wat kwekerijen die adviseren pas in het najaar te poten. ONZIN… !!!!! Dat zijn vaak ondernemers die zelf geen groeikluit (of potgekweekt) hebben of kunnen leveren. Maar voor bomen in pot of groeikluit is dit de mooiste tijd van het jaar ( zie rapportcijfer). Ook de opmerking: “Maar je moet nu veel water geven ” is complete onzin. Had u de boom in febr. t/m april aangeschaft, moet u zeker de hele zomer water geven. Inderdaad, u moet de sproeier nu drie minuten langer laten draaien. Of i.p.v 10 liter water geven nu 15 liter geven. ( vooral bij de opstart). Bomen die in deze tijd met groeikluit gepoot worden, hebben nog geen één procent uitval….!!!!
 •  
  Juli 
  Wortelgoed Rapportcijfer: 1  Groeikluit/Potgekweekt Rapportcijfer: 9,5 
  Het is niet verstandig om nu wortelgoed te poten; de risico’s zijn te groot...   sapstroom: Omdat de boom doorwortelde haarwortels heeft en al gerooid is, heeft u geen last van sapstroom-remming, zoals genoemd bij wortelgoed. Bij aanplant gaat de groeikluit (of potgekweekt) eigenlijk na een periode van 2 - 4 weken weer gewoon door met groeien. U heeft daar wel warmte en licht voor nodig. Normaal gesproken is dat geen probleem deze maand.

  callingsproces: Dit proces is al gebeurd bij een groeikluit. Daarom is die kwalitatief altijd beter dan wortelgoed.

  aanzakken van het plantgat: Omdat het al een goed doorwortelde kluit heeft (of doorgewortelde pot), is aanzakken van de grond eigenlijk te verwaarlozen

  doorgroei: Deze bomen staan volop te groeien bij ons. Deze poot-tijd krijgt een hoog rapportcijfer, omdat de verse groeikluiten (of potgekweekt) ook weer zijn doorworteld. En u profiteert ook van de maximale groei d.m.v. het meeste licht voor de langste dag (21 juni). De plantenwereld reageert op licht en warmte en alle tuinplanten groeien het sterkst (70% van hun totale groei ) van het vroege voorjaar t/m half juli ,daarna worden de dagen korter en gaan de meeste planten zich al weer voorbereiden op aankomende winter. De bomen en struiken gaan dan energie steken in andere dingen dan groeien..

 • Poten in deze maand kan niet meer, denken vele mensen…!!! DIT IS EEN VAN DE GROOTSTE MISVERSTANDEN DIE WIJ REGELMATIG HOREN: DAT JE IN DE ZOMERMAANDEN NIET KAN POTEN….!!!!! Je hoeft geen groene vingers te hebben om na te gaan dat een boom/struik die gepoot is in mei/ aug. veel beter vast gegroeid is voor de winter dan wanneer u hem in oktober poot. Opmerking: er zijn nogal wat kwekerijen die beweren: “ U kunt pas in het najaar poten.” ONZIN… !!!!! Dat zijn vaak ondernemers die zelf geen groeikluit (of potgekweekt) hebben of kunnen leveren. Maar voor bomen in pot of groeikluit is dit de mooiste tijd van het jaar ( zie rapportcijfer). Ook de opmerking: “ Maar je moet nu veel water geven ” is complete onzin. Had u de boom in febr. t/m april aangeschaft, dan moet u zeker de hele zomer water geven. Inderdaad u moet de sproeier nu drie minuten langer laten draaien. Of i.p.v 10 liter water geven, nu 15 liter geven (vooral bij de opstart). Bomen die in deze tijd met groeikluit gepoot worden, hebben nog geen één procent uitval….!!!!
 •  
  Begrippen 
   
  callingsproces
  We hebben allemaal wel eens als kind een stekje in het water gezet dat na een week of 4-5 wortels begint te krijgen. Op het moment dat we het stekje in het water zetten heeft het nog geen wortels, en dat vindt iedereen heel logisch. Wortelen doet de stek pas na 4-5 weken. De tussentijd van het in het water zetten en het werkelijk wortels krijgen noemen we het callingsproces. Als u zou kijken na 2 weken dan ziet u dat aan de onderkant van de stek waar hij afgesneden is al enige verdikking ontstaat. Dit noemen we callen. Als een boom wordt gerooid zonder kluit (wortelgoed), moeten de wortels weer op nieuw gaan aancallen, anders kan hij geen vocht opnemen. De boom/struik heeft hier dus een aantal weken de tijd voor nodig. Het wordt dan ook meteen een stuk duidelijker dat de grond rond de wortels 100% aangezakt moeten zijn (de boom/struik maakt geen wortels in de lucht) om dit proces optimaal te laten verlopen. U snapt nu ook dat de sapstroom zo stil mogelijk moet staan om het allemaal succesvol te laten slagen. POOT U MET GROEIKLUIT (EN/OF POTGEKWEEKT ), DAN HEEFT DIT PROCES AL PLAATSGEVONDEN EN HEEFT U DAAR GEEN LAST VAN.

  plantgat
  De grond waar u de boom inzet moet mooi rond de wortels kunnen zakken. Dit bevordert het callingsproces (zie hierboven). Dit geldt vooral als u de boom in de klei zet. Bij het terug scheppen van de klei in het plantgat zit er best veel lucht tussen. Poot u in het najaar dan heeft de grond mooi de tijd om aan te zakken. POOT U MET GROEIKLUIT (EN/OF POTGEKWEEKT), DAN HEEFT DIT PROCES AL PLAATSGEVONDEN EN HEEFT U DAAR GEEN LAST VAN.

  sapstroom
  Net als mensen bestaan ook bomen/struiken voor 90% uit water en net als wij mensen hebben bomen ook dagelijks vocht nodig, met dien verstanden dat een boom/struik een rustige periode heeft, zodra het blad begint te vallen. Zodra de tempraturen weer omhoog gaan gaat de boom ook uitlopen. Het proces dat op gang komt noemen we sapstroom. Deze begint na een koude periode vaak al in januari, ook al is dat voor ons als mensen niet goed waar te nemen. Zodra een boom/struik gerooid is remt dat de sapstroom en moet eerst het callingsproces hebben plaatsgevonden om vocht op te kunnen nemen. POOT U MET GROEIKLUIT (EN/OF POTGEKWEEKT), DAN HEEFT DIT PROCES AL PLAATSGEVONDEN EN HEEFT U DAAR GEEN LAST VAN.

  doorgroei
  De herstart van de boom/stuik met wortelgoed is ook veel langzamer dan met een groeikluit (of potgekweekt), omdat hij het eerste groeiseizoen zijn wortels moet ontwikkelen en daarna pas kan gaan groeien. Bomen in groeikluit groeien vrij direct door. Alles is wel afhankelijk van in welke maand u gaat poten. Voor wortelgoed tijdens de wintermaanden (nov t/m feb), en voor groeikluiten geldt: hoe eerder u poot in de zomer hoe meer u profiteert van de maximale groei.